TUAN HAJI NOOR AZAHAN BIN OTHMAN

POLITEKNIK KOTA BHARU

KELANTAN

Bismillahirrahmanirrahim,

Segala puji bagi Allah s.w.t satu lagi tahun yang diberkati dan peluang sekali lagi dalam hidup kita untuk membuat perubahan yang lebih baik. Setahun lagi penuh dengan peluang dan ujian yang dikenakan ke atas kita dalam perjuangan seharian kita untuk menjadi manusia yang lebih baik . Insya Allah.

Perubahan tidak dapat dielakkan sebagai berkembang manusia. Dari analog kepada digital, komputer kepada internet, petrol untuk kenderaan elektrik, terrestorial ke TV kabel yang membuat kawalan jauh aksesori penting. Generasi muda lebih rumit dalam pemikiran dan lebih berpengetahuan disebabkan oleh bombardments maklumat di sekeliling mereka.

Skim DH diperkenalkan dan digubal terutamanya untuk melengkapkan dan memberi tenaga kepada masyarakat perguruan politeknik dalam menghadapi cabaran yang mendatang. Kita tidak sempurna tetapi kita boleh berusaha untuk memenuhi keperluan dan kehendak pelajar dan majikan masa depan mereka dengan sewajarnya. Dalam usaha untuk mencapai semua perkara di atas, kita tidak mampu untuk duduk di atas kejayaan ini. Kita perlu menjadi langkah ke hadapan untuk membimbing pelajar dalam memilih jalan yang benar dalam bidang yang mereka ceburi. Kita perlu menjadi pintar dan maklumat celik. Kita perlu pemimpin tonggak kepada pelajar untuk melihat-sehingga dan diingati oleh.

Kami berada di sini pada kehendak Allah, orang-orang yang dipilih dengan tanggungjawab besar untuk membentuk hari esok. Setiap tuduhan kedua hendaklah benar menjawab di akhirat nanti. Nabi dan imam bersungguh-sungguh dan berjuang untuk menegakkan kebenaran. Mereka menyampaikan juga etika mulia dan kelakuan pembangunan manusia sebagai panduan hidup. Kita semua matang generasi dan mementingkan diri perlu diketepikan. Kami adalah pendidik dan Livewires negara.

Praise be to Allah s.w.t for another blessed year and another chance in our lives to make changes for the better.  Another year full of opportunities and tests placed upon us in our daily struggles to be better human beings. Insya Allah.

Changes are inevitable as human evolves.  From analogue to digital, computers to internet, petrol to electric vehicles, terrestorial to cable TV that makes the remote control an essential accessory.  The young generations are more complicated in thinking and more knowledgeable due to the bombardments of information surrounding them.

The DH scheme is introduced and formulated mainly to equip and energize the polytechnic teaching community in facing challenges ahead.  We are not perfect but we can strive to fulfill the needs and requirements of students and their future employers accordingly.  In order to achieve all of the above, we cannot afford to sit on our laurels.  We have to be a step forward to guide the students in choosing the right path in their future undertakings. We have to be resourceful and information savvy.  We have to be talismanic leaders for the students to look-up to and remembered by.

We are here on God’s will, the selected ones with enormous responsibilities to mould the of tomorrow.  Every second counts must be truthfully answered in the afterlife.  Prophet and imams toiled and struggled to uphold the truth.  They presented the noble ethics and human development conduct as life’s guidance.  We are all matured generation and selfishness must be set aside.  We are educators and livewires of the nation.

Perkhidmatan Online

PKB Online