Ucapan Selamat Hari Raya

Ucapan Selamat Hari Raya dari Pengurusan Tertinggi PKB


Bengkel U-Pustaka adalah satu program bagi memberi pendedahan dan mempromosikan kepada peserta tentang maklumat digital yang disediakan oleh Perpustakaan negara Malaysia (PNM). Bengkel U-Pustaka ini telah diadakan pada 22 Januari dan 13 Mac 2018 bertempat di makmal GCL 7, Politeknik Kota Bharu. Program ini merupakan anjuran Unit Perpustakaan dengan kerjasama Kelab Rakan Pustaka (KRP). Program ini telah dapat mencapai objektif dalam memanfaat dan menggalakkan penggunaan perkhidmatan sumber maklumat digital tanpa sempadan dalam kalangan peserta.

Perkhidmatan pangkalan data U-Pustaka merupakan satu inovasi yang memanifestasikan sinergi kolaboratif dari Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) menerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), dengan sokongan Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) serta ahli-ahli Konsortium U-Pustaka. Portal U-Pustaka menyediakan akses kepada kandungan dan perkhidmatan maklumat untuk ahli-ahli U-Pustaka secara efisyen, bersepadu, telus, pada bila-bila masa dan di mana sahaja menerusi dua bahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Di antara pangkalan data yang disediakan di bawah perkhidmatan U-Pustaka adalah:-

 1. Perpustakaan dan Perkhidmatan Infolink BERNAMA (BLIS)
 2. E-Law
 3. EBSCO Premier Public Library Package
 4. Emerald Backfiles Archives
 5. LawNet
 6. Overdrive
 7. PNM e-Lib (e-Sentral)
 8. Proquest eBook Central (ebrary)
 9. Zinio
 10. iG Library
 11. Mason Crest
 12. Program Score-A
 13. Islamic Finance News (IFN)
 14. World e-Book Library (WEL)
 15. Infobase Learning : World Almanac Bundle
 16. Ookbee Buffet: Baca Tanpa had

Matlamat untuk mempromosikan perkhidmatan U-Pustaka melalui bengkel yang diadakan tersebut telah dapat meningkatkan pengetahuan dan memperkayakan sumber maklumat serta menggalakkan penyertaan peserta bagi pengalaman pembelajaran sepanjang hayat untuk kesemua ahli u-Pustaka dan ahli atas talian menerusi komponen penerbitan web, kolaborasi, pengurusan kandungan dan perkhidmatan peminjaman dan pemulangan bahan maklumat. Konsortium u-Pustaka ini menyediakan perkhidmatan pendaftaran keahlian kepada seluruh rakyat Malaysia dengan capaian ke atas perkhidmatan dan sumber keilmuan yang terdapat di Perpustakaan Konsortium. Untuk menikmati sumber maklumat digital ini bolehlah melayari di alamat sesawang berikut http://www.u-library.gov.my .

 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan Januari 2018.

1. Penyertaan terbuka kepada semua warga PKB dan peniaga luar. Permohonan dibuka mulai 4 Februari 2018.

2. Tarikh tutup permohonan ialah pada 22 Februari 2018 jam 12.30 petang.

3. Keputusan permohonan sewaan gerai boleh diperolehi dari urusetia mulai 26 Februari 2018.

4. Penetapan lokasi gerai adalah hak mutlak urusetia.

5. Tarikh dan waktu perniagaan:

 • Mulai 4 Mac 2018 hingga 7 Mac 2018.
 • Bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.
 • Penggerai diminta berkemas mulai 4.00 hingga 5.00 petang.

6. Borang dan Maklumat Gerai Keusahawanan Konvokesyen PKB ke 31 bagi tahun 2018 boleh muatturun disini :-

 • Muatturun menggunakan Microsoft Word - Klik Disini
 • Muatturun menggunakan perisian Adobe (pdf) -  Klik Disini

 

Makluman Kepada Lulusan Sesi Disember 2016 & Lulusan Sesi Jun 2017, Majlis Konvokesyen ke-31 (Tahun 2018) akan diadakan pada 4 Mac Hingga 7 Mac 2018. 

Lulusan berkenaan dikehendaki menyemak senarai nama dan menyatakan status kehadiran ke majlis tersebut di dalam laman WEB PKB -> SPMP -> iKONVO @ KLIK DISINI

Bakal Graduan boleh menyemak senarai nama masing-masing mulai tarikh berikut: 

   8 Januari 2018 - Lulusan Sesi Disember 2016 

  10 Januari 2018 - Lulusan Sesi Jun2017 

   29 Januari 2018 - Lulusan Sesi Jun2017 (PK) 

 

Senarai graduan untuk Majlis Konvokesyen kali ke-31 akan dikeluarkan selepas keputusan rasmi penilaian khas pada 29 Januari 2018.

Pelajar perlu mendaftar untuk pengesahan kehadiran konvokesyen pada tarikh yang akan diberitahu kemudian.

Majlis Konvokesyen kali ke-31 akan berlangsung pada 4 Mac 2018 sehingga 7 Mac 2018 dan aturan sidang adalah seperti berikut :

 • Sidang I  : Jabatan Kejuruteraan Elektrik
 • Sidang II : Jabatan Kejuruteraan Mekanikal
 • Sidang III : Jabatan Perdagangan
 • Sidang IV : Jabatan Kejuruteraan Awam

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan November 2017.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan Disember 2017.

Jabatan Kejuruteraan Elektrik, PKB telah mengadakan program khidmat masyarakat (CSR) pada 14-16/12/2017 bertempat di Masjid Patek, Ketereh. Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para pelajar dan staf JKE untuk menyumbang tenaga dan keringat kepada masyarakat sekitar. Melalui program ini pelajar akan lebih yakin, berdikari dan bertanggungjawab. Diharapkan program yang dianjurkan ini dapat memberi manafaat yang positif kepada masyarakat sekitar. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan sepanjang program adalah kuliah magrib, qiamullail, pendawaian lektrik, gotong royong bersih masjid, ziarah warga emas, aktiviti sukaneka dan perasmian/penutup oleh Timbalan Pengarah (Sokongan Akademik ) PKB, Mohd Hisham Bin Makhtar.

Kepada semua ahli KOPERASI POLITEKNIK KOTA BHARU BERHAD, Mesyuarat Agung Kali ke 23 akan diadakan  seperti maklumat berikut:

                      Tarikh          :      12 DISEMBER 2017  (SELASA)

                      Tempat        :       DEWAN AL ghazali

                      Masa            :       2.15 ptg 

 Dirasmikan oleh Pengarah  Politeknik Kota Bharu

Sukacita dimaklumkan Kelas DEM 5A yang mengambil subjek Keusahawanan - DPB 2012 akan mengadakan program keusahawanan seperti makluman berikut :- 

        Program :   Jualan Year End Sales @ PKB

        Tarikh     :   11 – 12 Disember 2017

        Tempat   :   Perkarangan Student Center (Hadapan Hal Ehwal Pelajar) 

Dijemput warga PKB untuk memeriahkan program. Pelbagai jualan pelajar dijalankan.

Kepada pelajar Semester Akhir Sesi Jun 2017 yang GAGAL SATU KURSUS SAHAJA  Pelajar diWAJIBkan melaporkan diri untuk Sesi Penilaian Khas Sesi Jun 2017 pada 18 Disember 2017 di dewan Al Ghazali pada pukul 10. 00 pagi. Proses penilaian akan dilaksanakan mulai  18 Dis 2017 hingga 22 Januari 2018. Tarikh Keputusan Penilaian Khas akan diumumkan kepada pelajar pada 29 Januari  2018. Pelajar yang lulus akan menjalani Latihan Industri mulai 05 Februari 2018.


Keputusan Rayuan Pelajar akan dikeluarkan pada 18 Disember 2017. Pelajar boleh menghubungi Unit Peperiksaan Politeknik Kota Bharu mulai Tarikh tersebut atau datang sendiri ke Unit Peperiksaan PKB.

Surat Keputusan akan diposkan ke alamat seperti yang tercatat pada surat permohonan rayuan kepada tuan/puan selepas keputusan rayuan dikeluarkan. 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan Oktober 2017.

Program Cakna Ilmu Sesi Disember 2017 JKE  telah dilaksanakan pada 28 November 2017,  tujuan program ini  dilaksanakan untuk memberikan maklumat dan gambaran yang jelas kepada semua pelajar JKE berkenaan senario yang berlaku di Jabatan Kejuruteraan Elektrik. Dalam program tersebut pelajar diberi taklimat oleh setiap Ketua program iaitu DEP, DEE dan DET  berkenaan struktur orginasasi , KPI jabatan,  aktiviti yang bakal dilaksanakan pada sesi Disember 2017 serta pola pencapaian akademik dan bukan akademik  pada  sesi Jun 2017. Pelajar juga didedahkan dengan aspek-aspek keselamatan semasa berada di Politeknik oleh Pegawai Keselamatan Politeknik dan selain itu juga pelajar dimaklumkan berkenaan ETAC iaitu Akredatasi oleh badan profesional yang bakal dilakasanakan di Politeknik Kota Bharu. Program DEP akan diaudit oleh badan Profesional iaitu BEM bagi mendapatkan pengiktirafan ETAC iaitu Engineering Technology Acrediation Commitee.

 


Rakan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) berada di PKB pada : 

     Hari       : Selasa 21/11/2017 hingga Rabu 22/11/2017 

     Jam       : 10.00 pagi -  3.00 petang

    Tempat : Hadapan Blok Tadbiran PKB dan Dewan Jubli Perak 

Sila rujuk ke kaunter berkenaan untuk sebarang pertanyaan.

 

Tarikh Keputusan Rasmi Penilaian Akhir Sesi JUN 2017 dan Tarikh Keputusan Rasmi Penilaian Latihan Industri Sesi JUN 2017 adalah pada  20 NOVEMBER 2017 (ISNIN) . Pelajar boleh menyemak dan mencetak Slip Keputusaan Peperiksaan masing-masing mulai tarikh tersebut*.  

Pelajar yang ingin membuat rayuan keatas keputusan penilaiannya boleh berbuat demikian secara bertulis kepada Jawatankuasa Peperiksaan Politeknik Kota Bharu dalam tempoh Empat belas (14) hari daripada tarikh keputusan rasmi dan disertakan dengan alasan-alasan yang munasabah dan bukti-bukti berkaitan. 

Tarikh akhir Rayuan Keputusan adalah pada 04 DISEMBER 2017. 

*Tertakluk Kepada Perubahan

Sebarang pertanyaan sila rujuk :

Unit Peperiksaan

Politeknik Kota Bharu

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan September 2017.

Makluman Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Sesi Jun 2017 ( 21 OKTOBER 2017 hingga 2 NOVEMBER  2017

Pelajar/Calon  boleh menyemak Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Sesi Jun 2017 mengikut Tarikh/Masa/Tempat Kursus yang telah didaftarkan melalui Laman Web SPMP PKB mulai 1 OKTOBER 2017 (AHAD).

Semua calon peperiksaan dikehendaki mencetak SLIP JADUAL PEPERIKSAAN masing-masing sebagai bukti menduduki peperiksaan berkenaan & membaca peraturan-peraturan peperiksaan untuk calon peperiksaan yang telah dikeluarkan. pelajar diminta menyemak kedudukan masing-masing untuk peperiksaan yang diadakan di Dewan Jubli Perak.

Sebarang permasalahan berkaitan Jadual Waktu Peperiksaan boleh berurusan dengan Unit Peperiksaan PKB. 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh Politeknik Kota Bharu bagi bulan Ogos 2017.

Benchmarking is the process of improving performance by continuously identifying, understanding and adapting outstanding practices and processes found inside and outside an institution. Benchmarking in teaching and learning (T&L) processes is usually done with other institution in order to focus on the improvement of T&L processes by exploiting "best practices". Best practices are the cause of best performance in order to produce desired outcomes in providing holistic and balance students.

Objectives are:

1. Sharing information about curriculum, instruction and assessment in conducting T&L processes.

2. Exposing T&L facilities used in another TVET institutions.

3. Full fill MQA's accreditation requirements

The visit is organized by OBE Committee, Electrical Engineering Department, PKB

For your information PKB TVET TUNES is listed under top ten nomination.Given below is the link of PKB TVET TUNES  in JPP EDOLA 2017 Competition.

https://www.youtube.com/watch?v=s7rXlnkFW9k 

Kindly click on the link and like the video to increase the volume of likes. 

The dateline for nomination will be on 30/09/2017

Your attention and cooperation on the above matter is highly appreciated.

Permohonan mendiami Kamsis PKB Sesi Disember 2017 untuk pelajar senior, dibuka mulai 15 September hingga 27 September 2017 melalui SPMP-iKamsis. Bayaran dikenakan adalah, RM630 Desasiswa Harmoni dan RM60 Kamsis Damai. Selamat memohon.  Sekian.

Dimaklumkan bahawa unit CISEC  akan menganjurkan  satu  program  PKB CAREER FAIR 2017. Sesi temuduga yang melibatkan lebih kurang 9 buah syarikat luar akan diadakan seperti butiran berikut: 

Tarikh   : 12 September 2017 (Selasa)

Jam        : 9.00 pg

Tempat: Perpustakaan,PKB (tingkat 1) 

Mohon tuan/puan memaklumkan kepada pelajar PA masing-masing  untuk menghadiri temuduga tersebut.  Pencalonan hendaklah dihantar  kepada AJK TEMUDUGA iaitu PN ANIZA BT. AHMAD (JKE) dan PN MASIDAH BT MASRI (JP) SEBELUM/PADA  10/9/2017 (Ahad) untuk proses pendaftaran. (rujuk lampiran) 

Senarai syarikat yang setuju hadir ke PKB CAREER FAIR 2017 adalah seperti berikut:

 1. Jabatan Tenaga Kerja Negeri Kelantan (Jobs Malaysia) – semua program
 2. SR Scaffold Resources Sdn. Bhd. – semua program
 3. Pusat Kerjaya Inter / Agensi Pekerjaan IRC Sdn Bhd
 4. FX Prima Home (Temuduga sahaja)  -Program Kej. Awam, Ukur Bahan, Pemasaran
 5. KISMEC (Pameran sahaja) – semua program
 6. Perunding Kewangan Al-Isra’– semua program
 7. Kasbilla Rich Agency– semua program
 8. Zurich Takaful (M) Bhd Kota Bharu (Temuduga sahaja) – semua program
 9. Zinda Agency (Temuduga sahaja) – semua program

 **Pelajar diminta membawa resume dan sijil-sijil (asal & fotostat) yang berkaitan semasa menghadiri temuduga.

**Pelajar semester 5 yang ingin mencari tempat untuk LI juga di alu-alukan.

 

Given below are the links of the top ten EMCC-Animation (student's category) in JPP EDOLA 2017 Competition.

https://www.youtube.com/watch?v=sotEIX8zoPI&list=PLQLyihpJHpbhVeVxLR2gtwpSAu5LzDEJx&index=13 

https://www.youtube.com/watch?v=WU3KE4qXKLI&index=15&list=PLQLyihpJHpbhVeVxLR2gtwpSAu5LzDEJx 

Kindly like the videos to increase the volume of likes.

Your attention and cooperation on the above matter is highly appreciated.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Julai 2017.

Sukacita dimaklumkan bahawa Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik Malaysia Sesi Jun 2017 akan dijalankan pada 21 Oktober - 04 November 2017.

Sehubungan itu, Pensyarah/Pelajar dipohon untuk MENYEMAK Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik Malaysia Sesi Jun 2017 yang dilampirkan untuk semakan, ATAU melalui capaian laman web Bahagian Peperiksaan dan Penilaian, Jabatan Pendidikan Politeknik (http://bpn.mypoliteknik.edu.my) pada pautan PEPERIKSAAN  di ruangan MENU

Ruang memberi maklumbalas bagi draf jadual waktu ini hanya untuk tempoh 08 - 29 Ogos 2017 melalui Google Forms yang disediakan seperti berikut https://goo.gl/forms/kANKjQwZg2ALZ6md2 

Semakan dan maklumbalas Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik Malaysia Sesi Jun 2017 juga boleh dibuat melalui telefon pintar dengan sokongan Android App menggunakan aplikasi MyExam Poly Malaysia.

Disertakan juga Garis Panduan Pelaksanaan JWPA Selaras Politeknik Malaysia Sesi Jun 2017 untuk panduan tuan/puan. Sebarang masalah atau pertanyaan boleh diajukan melalui email kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Muatturun JWPA SELARAS POLITEKNIK KPT SESI JUN 2017 DRAF ( Klik Disini)

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Jun 2017.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Mei 2017. 

 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan April 2017. 

 

Pendaftaran Kamsis PKB Sesi Jun 2017 untuk pelajar senior dibuka pada 5-8 Jun dan 11 Jun 2017.  Bagi pelajar yang tidak mendaftar pada tarikh berkenaan dianggap menolak tawaran. Pemilihan bilik kamsis boleh dibuat mulai 1 Jun 2017 jam 8.00 pagi melalui SPMP modul iKamsis.  AJK Pelajar Kamsis TIDAK PERLU memilih bilik penginapan SENIOR tetapi boleh memilih bilik AJK semasa pendaftaran Kamsis.  Sekian.

 

BIL NO. MATRIK    NAMA KEPUTUSAN RAYUAN
1. 04DKA16F1145   MUHAMMAD FAIZ B ZULKIFLI   GAGAL
2. 04DEE13F2062   ABU HURAIRAH B HAMIM TAHARI  LULUS
3. 04DEE14F1029   MOHD FADLI B ROBA'AI   LULUS
4. 04DEP15F1031   MUHAMMAD SYAZWAN B MOHD RASID  LULUS
5.  04DET15F2035   MUHAMMAD BADRI B MD SALLEH     GAGAL
6.  04DET15F1018   MOHAMAD AMIRUL ASRAFF B MOHD SOHAIMI  LULUS
7.  04DAD15F1045   HASIF B HISAM    GAGAL
8.  04DAD14F1103   MOHAMAD ALIFF B CHE DERAMAN  GAGAL
9.  04DAD14F1058   ALIFFLAMMIN AIZAL AZRIF B SHAMSUL BAHARI  GAGAL
10.  04DAD14F1076   FAHMIN B M NOOR  GAGAL
11.  04DKM14F1067   NABIL B BAHARUDDIN   GAGAL
12.  04DKM14F1096   WAN MOHAMAD NABIL AIZAT B W.ZULKIFLI  GAGAL
13.  04DPT14F1016    MUHAMAD FAIZ B ZAMRI   LULUS
14.  04DPM16F2018   SITI NUR HAFIZAH BT RIFIN  LULUS
15.  04DPM16F2028   NOR IFFAH IWANA BT ROSLAN   GAGAL
16.  04DPM16F2046   FARAH ARISHA BT MOHD TAMIRI  GAGAL
17.  04DPM16F2062   MUHAMMAD ZAIDAN B ZAHARI   GAGAL
18.  04DPM16F2072   MOHAMMAD SHAFIQ AL-AZIM B MOHD ASRI  GAGAL
19. 04DPM16F2074   MUHAMMAD ZAINUDDIN B CHE MOHAMED SUKRI  LULUS
20. 04DPR16F2038   NUR ASMAT BT SHAMSUDDIN  GAGAL
21. 04DPR16F2046   NUR ATIQAH BT NASIR  GAGAL
22. 04DPR16F2071   NUR FARAHANIEN BT YAHYA  LULUS
23. 04DIN16F2004   SITI NASUHA BT ZAKARIA  GAGAL

         

BIL NAMA KEPUTUSAN SEMAK SEMULA
1. NAZDMI BIN NAZLY    04DAD15F1075 KEKAL GRED = E
2. QISTINA AMNIE BINTI MOHD.RASHID   04DKA15F1106 NAIK GRED = D LULUS
3. PRASANT A/L DORRAY RAJ    04 DPR14F1074  KEKAL GRED = B+
4. MOHAMAD SHAZWAN BIN MOHAMAD SAKERI   04DUB16F1100 KEKAL GRED = E
5. MUHAMMAD NAIM DANIAL BIN MOHD RAZAMAN   04DUB16F1108   KEKAL GRED = E

 

 

Peperiksaan Akhir Semester Pendek 2017 akan diadakan pada :-

                        Tarikh : 1 Jun 2017 ( Khamis )
                        Masa : 8.30 pagi
                        Tempat : Blok D

Keputusan Rasmi Peperiksaan Semester Pendek 2017 pada 7 Jun 2017

Makluman Tarikh Akhir Rayuan Keputusan Peperiksaan Sesi Disember 2016 pada 17 Mei 2017.

Keputusan Rayuan akan dikeluarkan pada 31 Mei 2017

Pendaftaran & Taklimat Penilaian Khas Sesi Disember 2016 akan diadakan pada :-

                          Tarikh : 1 Jun 2017
                          Tempat : Dewan Al-Ghazali
                          Masa : 10.00 pagi

Tempoh Penilaian Khas dari 1 Jun 2017 hingga 6 Julai 2017

Keputusan Rasmi Penilaian Khas Sesi Disember 2016 pada 19 Julai 2017

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Mac 2017.

 

Tarikh Rasmi Keputusan Peperiksaan Akhir Sesi DISEMBER 2016 dan Tarikh Rasmi Keputusan Penilaian Latihan Industri Sesi DISEMBER 2016 adalah pada  03 MEI 2017 .

Pelajar boleh menyemak dan mencetak Slip Keputusaan Peperiksaan masing-masing mulai tarikh tersebut*.  Pelajar yang ingin membuat rayuan keatas keputusan penilaiannya boleh berbuat demikian secara bertulis kepada Jawatankuasa Peperiksaan Politeknik Kota Bharu dalam tempoh Empat belas (14) hari daripada tarikh keputusan rasmi dan disertakan dengan alasan-alasan yang munasabah dan bukti-bukti berkaitan. Tarikh akhir Rayuan Keputusan adalah pada 17 Mei 2017.

*Tertakluk Kepada Perubahan

 

Unit Peperiksaan

Politeknik Kota Bharu

Untuk makluman, pendaftaran MUET bagi sesi Julai 2017 adalah seperti berikut : -

 • Tarikh Pendaftaran Dibuka : 15 Mac 2017 
 • Tarikh Pendaftaran Ditutup : 11 Mei 2017 
 • Tarikh Ujian Speaking : 11 - 19 Julai 2017 
 • Tarikh Ujian Bertulis : 29 Julai 2017

Adalah dimaklumkan Pengajian Semester Pendek Tahun 2017 akan bermula pada 16 April 2017 hingga 26 Mei 2017. Bagi pelajar-pelajar yang berminat untuk mengikuti pengajian semester pendek dikehendaki mendaftar kursus yang ditawarkan  mulai  9 April 2017 hingga 13 April 2017. Pelajar hanya dibenarkan mendaftar SATU kursus yang ditawarkan sahaja.

Sila Login ke Laman web SPMP masing-masing untuk pendaftaran.   

Jika terdapat sebarang pertanyaan sila hubungi Unit Peperiksaan PKB.

Makluman Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Sesi Disember 2016 ( 1 APRIL 2017 hingga 13 April 2017)

Pelajar/Calon boleh menyemak Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Sesi Disember 2016 mengikut Tarikh/Masa/Tempat Kursus yang telah didaftarkan melalui Laman Web SPMP PKB mulai 16 MAC 2017 (Khamis) .
Semua calon peperiksaan dikhendaki mencetak SLIP JADUAL PEPERIKSAAN masing-masing sebagai bukti menduduki peperiksaan berkenaan & membaca peraturan-peraturan peperiksaan untuk calon peperiksaan yang telah dikeluarkan.
Sebarang permasalahan berkaitan Jadual Waktu Peperiksaan boleh berurusan dengan Unit Peperiksaan PKB.

Permohonan mendiami Kamsis PKB 2017 telah dibuka secara atas talian mulai 3 Mac 2017 hingga 20 Mac 2017.  Sila layari SPMP -> iKamsis untuk permohonan.  

Sukacitanya ingin di maklumkan bahawa Unit Psikologi & Kerjaya dengan kerjasama erat Unit Industri Korporat dan Kebolehpasaran PKB (CISEC) akan menganjurkan Temuduga terbuka (Walk-in Interview) sempena majlis konvokesyen Politeknik Kota Bharu ke-30 seperti berikut :- 

Tarikh       : 6 Mac hingga 9 Mac 2017

Masa        : 8.30 pagi hingga 4.30 petang

Tempat     : BILIK DISKUSI, PERPUSTAKAAN, POLITEKNIK KOTA BAHRU

 

Berikut disertakan senarai jawatankosong :- 

1. PERUSAHAAN OTOMOBIL KEDUA SENDIRIAN BERHAD (PERODUA)

Jawatan Kosong            :           Perantis Penasihat Servis/Perantis Penasihat Servis Body & Paint

Kelayakan                    :           Diploma Kejuruteraan Mekanikal (Automotif)

Kekosongan                  :           20 Kekosongan

 

2. SHIN ETSU POLYMER (M) SDN BHD

Jawatan Kosong            :           Pekerja Teknikal (L2)

Kelayakan                     :           Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Mekatronik & Elektronik

Kekosongan                  :           30 Kekosongan (Lelaki : 15         Perempuan : 15)

 

Jawatan Kosong            :           Pekerja Teknikal (L1)

Kelayakan                     :           Diploma Kejuruteraan Mekanikal, Mekatronik & Elektronik

Kekosongan                  :           30 Kekosongan (Lelaki : 15         Perempuan : 15)

 

3. ZINDA AGENCY

Jawatan Kosong            :           Perunding Kewangan 

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           30 Kekosongan

 

4. NUR IMAN AGENCY

Jawatan Kosong            :           Perunding Kewangan 

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           10 Kekosongan

 

5. SERIKANDI KHADIJAH SERVCE ENT

Jawatan Kosong            :           Eksekutif Pemasaran Korporat

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           2 Kekosongan

 

6. ERAWAN LMW INDUSTRIES SDN BHD

Jawatan Kosong            :           Safety Assistant

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           1 (Lelaki) Kekosongan

 

Jawatan Kosong            :           Junior Technician

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           2 (Lelaki) Kekosongan

 

Jawatan Kosong            :           Customer Support Assistant

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           3 (Perempuan) Kekosongan

 

Jawatan Kosong            :           Accountant Assistant

Kelayakan                     :           Diploma

Kekosongan                  :           3 (Perempuan) Kekosongan

 

SENARAI JAWATAN KOSONG   ( Muatturun Disini )

JADUAL TEMUDUGA SEMPENA MAJLIS KONVOKESYEN KE 30 PKB ( Muatturun disini )

 

 

Perhatian kepada calon-calon peperiksaan MUET Sesi MAC 2017, satu seminar akan diadakan seperti berikut:

Tarikh: 11 Februari 2017 (Sabtu)

Masa: 8.00 pagi (Pendaftaran)

           8.30 pagi – 1.00 tgh hari

Tempat: Dewan Al-Ghazali

Yuran RM35 ( Yuran seminar percuma bagi yang mengikuti kelas MUET)

*Kehadiran adalah diwajibkan bagi yang mengikuti kelas

*Makan pagi dan tengah hari disediakan.

*Pendaftaran dan pembayaran perlu dibuat pada hari Sabtu.

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Disember 2016 akan dijalankan pada 01 - 15 April 2017.

Sehubungan itu, semua pensyarah / pelajar dipohon untuk menyemak Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Disember 2016 yang dilampirkan ini atau  semakan melalui capaian laman web Jabatan Pengajian Politeknik (http://mypoliteknik.edu.my) pada pautan PELAJAR > DRAF JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN AKHIR SELARAS POLITEKNIK KPT SESI DISEMBER 2016

Capaian Draf JWPA Selaras Politeknik KPT Sesi Disember 2016 (excel)

https://drive.google.com/open?id=0B1fXJrE-kewtNFNrY3JYR3E2TWM 

              atau

Muatturun disini (updated 10 Feb. 2017)

Semakan Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Disember 2016 juga boleh dibuat melalui telefon pintar dengan sokongan Android Play Store menggunakan aplikasi MyExam Poly Malaysia. 

Ruang memberi maklumbalas bagi draf jadual waktu ini hanya untuk tempoh 31 Januari - 17 Februari 2017 melalui emel kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disertakan juga FAQ bagi kes-kes ya ng biasa mendapat perhatian untuk panduan tuan/puan. ( Muatturun FAQ )

Sebarang masalah atau pertanyaan boleh diajukan melalui email kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Disediakan oleh: 
ZAIDI BIN HAJI YUSOF

Unit Exam

Dimaklumkan bahawa Majlis Perutusan Tahun Baharu 2017 Ketua Pengarah JPKK / JPP akan diadakan pada 
Tarikh : 19 Januari 2017 (Khamis) 
Masa : 9.30 pagi
Tempat : Politeknik Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. 

Majlis berkenaan juga akan disiarkan secara langsung menerusi live streaming :Live Streaming:
1. Laman web http://mypoliteknik.edu.my

2. Laman web http://www.jpkk.edu.my

3. Youtube https://www.youtube.com/watch?v=7ewRuNg90Ow

 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Januari 2017.

 

Sekalung tahniah diucapkan kepada Pegawai berikut kerana memperolehi Anugerah Pekerja Contoh PKB bagi bulan Februari 2017.

Tarikh Akhir Pendaftaran Kamsis PKB bagi pelajar yang berjaya memohon penginapan di Kamsis, adalah pada 1 Disember 2016 Khamis.  Pelajar yang tidak mendaftar sebelum atau pada tarikh berkenaan, dianggap menolak tawaran.  Sekian.

Peperiksaan akhir sesi Jun 2016 akan bermula pada 22 Oktober 2016 hingga 5 November 2016.

Jadual waktu peperiksaan akhir sesi Jun 2016 boleh disemak melalui SPMP mulai 12 Oktober 2016 (Rabu) jam 2.00 petang.

Semua pelajar dikehendaki mencetak salinan slip peperiksaan tersebut dan bawa bersama kad matrik sebelum memasuki bilik/dewan peperiksaan pada tarikh yang berkenaan. 

Sebarang pertanyaan berkaitan jadual,  sila email kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Pelaksanaan Peperiksaan Akhir Khas (PAK) Kepada Pelajar beragama Hindu SAHAJA akan di adakan pada 07 November 2016 (Isnin).

Pelajar-Pelajar yang terlibat dengan Kursus pada 28 Oktober 2016 SAHAJA untuk Peperiksaan Akhir Sesi Jun2016 dikehendaki mengisi borang permohonan PAK di Unit

Peperiksaan sebelum 17 Oktober 2016.  

Jika terdapat sebarang masalah sila rujuk : 

Unit Peperiksaan

Politeknik Kota Bharu

Pelaksanaan Peperiksaan Akhir Khas (PAK) Kepada Pelajar Yang Meduduki PEPERIKSAAN MUET SAHAJA akan diadakan pada 07 November 2016 (Isnin).

Pelajar-Pelajar yang terlibat dengan Kursus pada 5 November (8.30pagi -10.30 dan 11.15 pagi -1.15 ptg SAHAJA)  untuk Peperiksaan Akhir Sesi Jun 2016 &

peperiksaan MUET dikehendaki mengisi borang permohonan PAK di Unit Peperiksaan sebelum 17 Oktober 2016.  

Jika terdapat sebarang masalah sila rujuk : 

Unit Peperiksaan

Politeknik Kota Bharu

Adalah dimaklumkan waktu perkhidmatan Perpustakaan PKB dipanjangkan seperti berikut sempena musim peperiksaan: 

Tarikh: 9 Oktober  - 2 November 2016

Hari: Ahad - Rabu

Masa : 8.30 am - 9.00 pm

 

 

Permohonan mendiami kamsis PKB bagi pelajar senior akan dibuka mulai 1 hingga 15 Oktober 2016.

Permohonan boleh dibuat secara atas talian di SPMP-iKamsis.

Kadar bayaran kamsis adalah seperti berikut : -

   Desasiswa Harmoni ( Kamsis Baru ) - RM 630.00  ( satu semester)

   Sedia ada                                             - RM 60.00  ( satu semester)

Sukacita dimaklumkan bahawa Kelab Rakan Pustaka dengan kerjasama Perpustakaan PKB akan menganjurkan program berikut: 

Nama program: Books4u (Perkhidmatan Pinjaman Buku Perpustakaan Door To Door)

Tempat : Foyer Dewan Jubli Perak

Tarikh: 20/9/16 (Selasa)

Masa: 10.00 a.m – 1.30 p.m

Program ini dibuka kepada semua ahli perpustakaan PKB (pelajar dan staf PKB) dan antara aktiviti yang akan dijalankan adalah seperti berikut: 

 • Pinjaman buku perpustakaan
 • Kuiz – hadiah menarik disediakan
 • Keusahawanan pelajar (jualan makanan) 

Diharap tuan/puan menggunakan kesempatan ini untuk meminjam buku perpustakaan PKB.

 

 Jika terdapat sebarang pertanyaan boleh menghubungi :- 

KASUMA DEWI BINTI SAID

Ketua Unit Perpustakaan

Politeknik Kota Bharu

Sektor Strategik Jabatan Pendidikan Politeknik akan menganjurkan PERSIDANGAN PERANCANGAN TEKNIKAL POLITEKNIK 2016.Persidangan yang dianjurkan secara tahunan ini, diurusetiakan oleh Bahagian Perancangan Politeknik (BPP). Persidangan ini diadakan bagi memberi peluang dan menyediakan platform khususnya kepada Pengurusan Atasan/Pegawai-Pegawai Kanan di JPP dan Politeknik dalam berkongsi ilmu, amalan, pengalaman, kemahiran dan idea inovatif ke arah mewujudkan sistem pendidikan abad ke 21 yang terkini bagi melahirkan graduan TVET berkualiti. Ini adalah selari dengan keberhasilan yang diharapkan di dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pendidikan Tinggi).

 OBJEKTIF

 • Menyediakan platform bagi penjanaan idea/ konsep/ metod yang kreatif dan inovatif ke arah mentransformasi pendidikan tinggi.

 • Menggalakkan perkongsian maklumat yang pintar dan lestari di kalangan politeknik sebagai institusi TVET mendepani abad ke 21.

 • Mengenal pasti cabaran, dan isu-isu seterusnya cadangan penyelesaian berasaskan keberhasilan yang memberi impak dalam  menjayakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pendidikan Tinggi).

Tarikh Persidangan:- 27 hingga 30 September 2016

Sehubungan itu, adalah dipohon agar pihak tuan/puan dapat menyaksikan tentang persidangan tersebut di portal Politeknik pada pautan laman web di http://pptp.mypoliteknik.edu.my

 Untuk keterangan lanjut sila hubungi : -

Mohamed Hidhir Bin Abdul Wahab

Unit Teknologi Maklumat
Bahagian Khidmat Pengurusan
Jabatan Pendidikan Politeknik
Kementerian Pendidikan Malaysia
No Tel : 03-88919091

Untuk makluman rakaman ucapan Pengarah PKB boleh di akses menggunakan VLC media player.

Berikut disertakan cara untuk instalasi VLC media player dan untuk akses ke tvinfo PKB. (Muatturun Disini)

 

Sukacita dimaklumkan bahawa Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Jun 2016 akan dijalankan pada 22 Oktober – 05 November 2016.

Sehubungan itu, pihak tuan/puan dipohon untuk memaklumkan Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Jun 2016 yang dilampirkan ini kepada pelajar untuk semakan ATAU melalui capaian laman web Jabatan Pengajian Politeknik (http://mypoliteknik.edu.my) pada pautan :-

PELAJAR > DRAF JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN AKHIR SELARAS POLITEKNIK KPT SESI JUN 2016 @

Muatturun Draf Disini

Semakan Draf Jadual Waktu Peperiksaan Akhir Selaras Politeknik KPT Sesi Jun 2016 juga boleh dibuat melalui telefon pintar dengan sokongan Android Play Store menggunakan aplikasi MyExam Poly Malaysia.

Ruang memberi maklumbalas bagi draf jadual waktu ini hanya untuk tempoh 08 Ogos – 1 September 2016.

Disertakan juga FAQ bagi kes-kes yang biasa mendapat perhatian untuk panduan tuan/puan. (Muatturun FAQ Disini)

 Sebarang masalah atau pertanyaan boleh diajukan melalui email kepada Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya. @ hubungi


HJ ZAIDI BIN HAJI YUSOF
pengawai peperiksaan
pengurusan penilaian

ATURCARA PROGRAM POLITEKNIK MALAYSIA CAREER FAIR 2016

MASA PROGRAM TEMPAT
8.00 AM  PENDAFTARAN SEKITAR DJP
    (tepi bilik Sri Mawar)
     
     
  PAMERAN PELAJAR DJP
  PAMERAN PSH  
  GERAI KEUSAHAWANAN PARKING BERBUMBUNG
     
9.00 AM TEMUDUGA KERJAYA BILIK IBNU SINA/ 
    BILIK DISKUSI LIBRARY
     
     
     
  MAJLIS PERASMIAN PEMBUKAAN & TANDATANGAN NOU  
9.00 PM KETIBAAN VIP, PENSYARAH & PELAJAR DJP
     
  KETIBAAN VVIP BILIK SRI MAWAR
     
  MAJLIS PERASMIAN DJP
  -  MC mengumumkan ketibaan VVIP diiringi Pengarah PKB   
     dan pegawai2 kanan.  
  -  Nyanyian lagu Negaraku  
  -  Ucapan aluan MC  
  -  Bacaan doa  
  -  Ucapan aluan Pengarah  
  -  Ucapan perasmian VVIP  
  -  Simbolik perasmian oleh VVIP diiringi Pengarah PKB  
  -  Penyampaian cenderahati kepada VVIP  
  -  Tayangan video korporat poli  
  -  Slot menandatangani NOU  
  -  Pertukaran dokumen dan cenderahati kepada wakil syarikat  
  -  Nyanyian lagu Politeknik Malaysia  
  -  MC menjemput VVIP melawat pameran  
     
     
     
     
10.00 AM CERAMAH KERJAYA DEWAN AL-GHAZALI
     
     
12.30 PM MAKAN TENGAHARI BILIK SRI MAWAR
     
2.00 PM PAMERAN PELAJAR DJP
  PAMERAN PSH  
  GERAI KEUSAHAWANAN PARKING BERBUMBUNG
4.00 PM HOUSEKEEPING DJP
    BILIK IBNU SINAR
    DEWAN AL-GHAZALI
    GARAJ

 

TEMUDUGA KERJAYA : SENARAI SYARIKAT DAN TEMPAT TEMUDUGA

BIL

NAMA SYARIKAT

TEMPAT TEMUDUGA 

1

INTERMANPOWER.COM 

BILIK DISKUSI 1

PERPUSTAKAAN 

2

ERAWAN LMW INDUSTRIES SDN BHD 

BILIK DISKUSI 2

PERPUSTAKAAN 

3

INTAN BIOTECH INDUSTRIES SDN BHD 

BILIK DISKUSI 3

PERPUSTAKAAN 

4

MAA TAKAFUL BERHAD

BILIK DISKUSI 4

PERPUSTAKAAN

5

SERI BARAT MIXED SDN BHD

BILIK DISKUSI 5

PERPUSTAKAAN

6

BELLA VOUS RESOURCES

BILIK DISKUSI 6

PERPUSTAKAAN 

7

ROHM-WAKO ELECTRONICS (M) SDN BHD

BILIK IBNU SINAR

PERPUSTAKAAN 

8

AL ISRA ASSOCIATE ENTERPRISE

BILIK SEMINAR PERPUSTAKAAN 

9

AIA PUBLIC TAKAFUL

MAKMAL MATEMATIK

JAB MATEMATIK SAINS DAN KOMPUTER

 

 

Pihak PKPKB akan menganjurkan satu program ceramah yang bertajuk Muhasabah Ramadhan yang akan disampaikan oleh:

Nama Penceramah  : Wan Nazri bin Wan Mohd Nor
Lulusan                   : Al-Azhar Mesir
Jawatan                  : Pegawai Agama Jajahan Pasir Mas.

Tarikh                     : 26 Julai 2016 ( SELASA )
Masa                      : 2.30 petang
Tempat                   : Dewan Al - Ghazali

Dijemput semua warga PKB yang berkelapangan hadir. 
Semoga memberi manfaat kepada kita semua.

Dimaklumkan bahawa sesi kutipan dokumen tawaran dan perjanjian Pinjaman Pendidikan PTPTN (Kelompok 1) Sesi Jun 2016 akan diadakan seperti berikut : 

Tarikh : 25 hingga 26 Julai 2016 (Isnin - Selasa)

Masa : 8.30 pagi - 5.00 petang

Tempat : Dewan Jubli Perak ( DJP), PKB

Pelajar yang berkenaan dikehendaki hadir untuk menyerahkan dokumen pinjaman PTPTN pada ketetapan di atas mengikut kesesuaian masa lapang masing-masing.

Satu temuduga terbuka akan diadakan di PKB sempena Program Kerjaya Zon Timur 2016.

Maklumat temuduga adalah seperti berikut:-

Tarikh  :  11 Ogos 2016 (Khamis)
Masa     :  9.00 pagi hingga 5.00 ptg
Tempat : Perpustakaan PKB


sila bawa resume masing-masing dalam temuduga tersebut.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi :-
Mohd Satar Bin Ab Ghani
(Ketua Potfolio 1L5G, Unit Cisec PKB)

 

PERHATIAN KEPADA SEMUA PELAJAR SEMESTER 4 DAN 5 YANG MENDUDUKI PEPERIKSAAN MUET SESI JULAI 2016

Sila cetak SLIP PEPERIKSAAN di laman web Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) dan bawa bersama kad pengenalan anda pada hari peperiksaan.

Ujian Speaking akan bermula pada 18 Julai hingga 26 Julai 2016 bertempat di Perpustakaan PKB.

Sila rujuk slip peperiksaan untuk makluman tarikh dan masa ujian. 

Jabatan Perdagangan akan mengadakan peperiksaan 201p UBS Computerised Accounting . 

Untuk makluman pelajar DAT3A, DAT3B, DAT3C . Kelas Latihan dan Peperiksaan 201p UBS Accounting akan diadakan seperti maklumat berikut :

Tarikh         : 26 & 27 April 2016
Hari            : Selasa dan Rabu
Masa           : 8.30 pg hingga 1.30 tghari
Tempat        : GCL4, GCl5 dan GCL6


Peralatan yang perlu dibawa : Pendrive, buku UBS sebagai rujukan dan alatulis


Disediakan oleh :  

Puan Madiha binti Hasbullah
Jabatan Perdagangan

Unit CISEC dengan kerjasama Unit Psikologi dan Kerjaya Politeknik Kota Bharu telah mengadakan Seminar “Tak kan Gentar” Kebolehpasaran dan Kerjaya kepada pelajar-pelajar semester akhir JKM/KJE/JKA/JP pada 15 Mac 2016 bertempat di Dewan Al-Ghazali Politeknik Kota Bharu. Program ini telah berjaya membuka minda pelajar dan memberi pendedahan secara “hands on” berkaitan memohon pekerjaan dan persediaan menghadapi temuduga seterusnya berkeyakinan untuk berkerjaya.

Career Cube – Graduates Career Advancement Centre  yang bertanggungjawab menyampaikan seminar ini dengan jayanya. Kepada semua peserta,  Syabas diucapkan.

 

www.careercube.com.my

 

fb: CareerCube

10 Disember 2014 (Rabu) - Bagi menjalinkan hubungan baik dan semangat kerjasama dengan ‘Smart Partner Ship’ telah diadakan Kunjungan Hormat Pasukan Institusi Pertahanan Awam ,Unit Kokurikulum Politeknik Kota Bharu ke Pejabat Pertahanan Awam di Wisma Persekutuan Negeri Kelantan sempena pelantikan Pegawai Bersekutu Pertahanan Awam.

Objektif utama program ini diadakan adalah untuk memperkenalkan barisan pegawai bersekutu Politeknik Kota Bharu kepada Pengarah dan Pegawai JPAM Negeri Kelantan serta perbincangan Hala Tuju bagi memperkasa Pasukan Institusi Pertahanan Awam. Yang Amat Setia Mejar Bersekutu (PA) Hj. Azahan Bin Hj. Daud yang merangkap Komandan PISPA pada sesi perbincangan tersebut menitik beratkan berkaitan isu latihan, logistik, akademik serta pengurusan yang di mana merupakan faktor
penting dalam misi memperkasa PISPA. 

Yang Setia Lt. Kol. (PA) Zainuddin Bin Hussin juga turut menyatakan akan memberi komitmen dan sokongan kepada PISPA, PKB bagi mencapai misi dan visi yang telah digariskan.

Turut hadir, Mejar Bersekutu (PA) Mazaree Bin Ahmad Nawi, Penasihat Kehormat PISPA, Kapten Bersekutu (PA) Mohd Hisham Bin Makhtar, Timbalan Komandan PISPA, Kapten Bersekutu (PA) Ruzila Binti Mat Ghani, Pegawai Akademik PISPA, Kapten Bersekutu (PA) Nik Nur Fathiha Binti Nik Din, Pegawai Pentadbiran PISPA, Kapten Bersekutu (PA) Zeham Bin Mustapha, Pegawai Logistik PISPA dan Kapten Bersekutu (PA) Tiew Jim Mi Pegawai Latihan PISPA.

 

SHAH ALAM, 27 November 2014- Politeknik Kota Bharu telah menyertai International Exposition on Syariah Compliant Idea, Invention,Innovation and Design (ISCIIID 2014) bertempat di UITM, Shah Alam, Selangor. Pertandingan ini adalah julung kali di adakan dan mendapat sambutan yang sangat menggalakan dari peserta. Peserta pertandingan ini terdiri dari 134 kumpulan yang mana terdiri dari pelajar sekolah menengah, IPTA, golongan profesional  serta pihak industri.   Dua kumpulan yang di wakili oleh 6 orang pelajar dan 3 orang pensyarah iaitu dari Jabatan Kejuruteraan Awam, PKB telah berkampung di Dewan Sri Budiman selama dua hari iaitu pada 26 dan 27 November 2014.  Pada majlis penutup pertandingan, kumpulan projek ‘PLYBAMBOO sebagai alternative menggantikan PLYWOOD’ telah berjaya di nobatkan anugerah Emas manakala produk ‘ Rekabentuk Bumbung Hijau’ telah merangkul anugerah Gangsa.  Di harapkan program seperti ini dapat menonjolkan lagi produk yang dihasilkan dari  politeknik secara tidak langsung dapat menaikkan mutu dan keterampilan pelajar serta nama Politeknik Kota Bharu khasnya. TAHNIAH DAN SYABAS...Segalanya bermula di sini..PKB BOLEH!!!

 

28hb Disember 2010 - Majlis persaraan Pn. Maheran bte Ismail telah diadakan bertempat di Jabatan Matematik Sains dan Komputer. Persaraan beliau amat dirasai terutama di Jabatan matematik sains dan komputer. Beliau memilih persaraan pilihan setelah berkhidmat selama 23 tahun bermula tarikh perkhidmatan beliau pada 01hb januari 1987. Jawatan terakhir beliau di Politeknik Kota Bharu adalah sebagai Ketua Jabatan Matematik Sains dan Komputer. Jasa, pengalaman serta budi baik beliau ketika beliau berkhidmat masih segar di dalam ingatan.

Bila memandang ke muka laut,
Nampak sampan mudik ke hulu;
Bila terkenang mulut menyebut,
Budi yang baik ingat selalu.

Akar keladi melilit selasih,
Selasih tumbuh di hujung taman;
Kalungan budi junjungan kasih,
Mesra kenangan sepanjang zaman.

Disini ada sedikit maklumat yang boleh dikongsi bersama dengan warga pkb berkenaan dengan Pn Maheran. Beliau yang tinggal di taman kenanga, paya bemban, jalan abdul kadir adabi, kota bharu kelantan dan telah berkahwin. Beliau telah dikurniakan anak seramai 7 orang dan ada diantaranya masih menuntut di institusi. Sedari awal beliau dilahirkan pada tahun 1961, beliau mula meningkat dewasa dan mendapatkan pengajian di peringkat awal di Maktab Perguruan Teknik Kuala Lumpur di dalam jurusan perguruan asas. Kemudian beliau meneruskan pengajian ke Universiti of Miami, Coral Gables pada tahun 1979 di dalam Sarjana Muda Kejuruteraan Industri dan tamat pada tahun 1984. berkat dan kesabaran beliau membuahkan hasil dan kembali semula berkhidmat di Politeknik Kota Bharu.

Beliau telah diijab kabul pada 1982 dengan suami kesayangan beliau iaitu Syed Abdullah bin Syed Zain yang kini bertugas di Syarikat Tenaga Nasional Berhad sebagai Senior Manager. Kini dikhabarkan bertugas di Iran.

Sumbangan yang beliau berikan di politeknik terlalu banyak. Antara sumbangan beliau ialah beliau adalah sebahagian ahli jawatankuasa bertindak audit pematuhan MS ISO9001:2002 dan juga sebagai Ahli jawatankuasa seminar dan pertandingan di dalam menjayakan 4th fira malaysia cup 2010 yang diadakan di PKB. Beliau pernah mendapat anugerah perkhidmatan cemerlang pada tahun 2002 yang pada masa tersebut dibawah kementerian pendidikan malaysia.

Dari Daik pulang ke Daik
Sehari-hari berkebun pisang
Budi baik dibalas baik
Dalam hati dikenang orang

Tanam lenggun tumbuh kelapa
Terbit bunga pucuk mati
Budi tuan saya tak lupa
Sudah terpaku di dalam hati

Cuaca gelap semakin redup
Masakan boleh kembali terang
Budi bahasa amalan hidup
Barulah kekal dihormati orang

Kini beliau telah bersara diatas pilihan beliau sendiri. Kehilangan beliau amat dirasai kerana sikap dan ketegasan beliau memimpin jabatan beliau menjadikan jabatan beliau mantap dan tersusun. Pihak kami mengucapkan selamat menjalani alam persaraan beliau dan bagi pihak pengurusan PKB memohon maaf sekiranya terdapat kesilapan dan kesalahan dari pihak kami.

 

17 Mei 2009. Politeknik Kota Bharu mencipta sejarah mengikuti Ekspedisi Pendakian Camp. Nepal Everest bermula 27 Mei hingga 14 Jun 2009. Ekspedisi ini akan disertai oleh seorang kakitangan Politeknik Kota Bharu yang telah mengikuti sesi latihan bersama Kelab Pendakian Muslim Malaysia. Program ini telah ditaja oleh Koperasi Politeknik Kota Bharu dan Persatuan Alumni PKB. Warga PKB mengucapkan syabas dan mendoakan semoga peserta berjaya mengibarkan Bendera PKB.

PKB Online

» SPMP           »  OPAC Library       » eThumb             » iTransport    

» DSPACE       » iClaim                  »  eKerosakan        » NCME

» PKB Tube

Pelajar Online

» SPMP         » 1L5G       » ALUMNI PKB      » CIDOS

» PKB-JOBLINK

 

G2G Online

» myGovernment     » KPTM             » ANM              » ESIS           » JPP

» HRMIS 1.0            » HRMIS 2.0      » MYSPA          » MYSPATA     » AKEPT

 

G2C Online

» Webmail 1GovUC       » CIDOS       » Jobstreet     » IPQ-UUM

 

G2B Online

» ePerolehan      » PTPTN       » SSM         » Biasiswa KPM

 

Blog Mini Online

 » CISEC            » WATANIAH       » PKB-JOBLINK       » KOKURIKULUM      

» LIBRARY PKB   » IREVIEWER     » LAMAN WEB PROJEK JKE

 

 • Tahun 2017                          

          PKB Raih Untung RM9,787 Pada Siswapreneur Showcase

          PKB Naib Juara Paintball TaHa@U

          Tawar Pinjaman Mulakan Perniagaan Kios

          Politeknik Kelantan Sasar Enam Pingat

          Lahir 500,00 Graduan TVET Dalam 5 Tahun 

 

Takwim PKB

Go to top